dilluns, 28 de gener del 2013

Situació dels embassaments (28-1-13)

Les reserves d'aigua dels embassaments que regen les terres del Canal d'Aragò i Catalunya han pujat després de les últimes pluges i nevades caigudes al Pirineu.
A la conca de l'Esera, Barasona ha pujat 14 hm3 en 15 dies, situant-se amb 75 hm3 al 88% de la seva capacitat. L'any passat hi havia menys reserves durant la mateixa setmana.
A la conca del Noguera Ribagorzana, els embassaments són més grans però estan més baixos. Escales ha guanyat 5 hm3 en 15 dies, i es situa amb 100 hm3 al 65 % de la seva capacitat. Canelles és el que més ha guanyat a aquesta conca. En 15 dies ha aumentat en 19 hm3 però encara està al 24% amb 167 hm3. Santa Ana gairebé no ha variat en aquestos últims 15 dies i es queda al 50%. A aquesta conca, la mateixa setmana de l'any passat hi havia més aigua enmagatzemada tot i que aquest any sembla que hi ha més neu acumulada a les montanyes.

Predicció per la setmana (28 gen.-3 feb.)

Comencem semana amb vent de mestral.Durant aquest dilluns encara es deixarà notar però ja dimarts afluixarà. El temps estable, amb sol i sense vent, s'imposarà fins a final de setmana, amb la possibilitat de que apareguin boires matinals. Divendres podran apareixer més núvols i el cap de setmana es possible que torni el vent.
Les temperatures pujaran una mica, sobretot les màximes. Són possibles, però, gelades febles.

divendres, 25 de gener del 2013

Predicció pel cap de setmana (26-27 gen.)

Després de la treva d'aquest divendres, demà dissabte torna el vent de mestral. De cara a diumenge el vent ha d'afluixar i ja de cara a la tarda aumentarien els núvols, tot i que amb poca pluja, com a molt 4 gotes.
Les temperatures es mantindran suaus, tot i que el vent accentuarà la sensació de fred.

diumenge, 20 de gener del 2013

Borrasca del cap de setmana


Aquest cap de setmana ens ha creuat una pertorbació que tot i no deixar gaire pluja per la nostra zona, 20,4 mm a Raimat, 16,4 mm a Gimenells i 15,6 mm a Alcarràs, ha estat força més activa al Pirineu, amb pluja i neu.  La pluja caiguda aquí, tot i no ser gaire important, anirà molt bé per als cereals d'hivern. No cal dir el bé que anirà la neu caiguda als Pirineus, primer per a la gent de la montanya i després per omplir els embassaments que, malauradament, alguns estan ben baixos.
Cal destacar la pressió atmosfèrica a la que vam arribar, 980,3 hPa.
A la Vall de Boí, va començar plovent ahir al matí a les valls i nevant a les montanyes. Al vespre la cota de neu va baixar fins a les valls també (Fotos: Ernest Fargues):




A Espot també va nevar força (Fotos: Montse Isus):

Imatge d'enllaç permanent incrustadaImatge d'enllaç permanent incrustada

A Andorra, ahir a la nit també es va intensificar la nevada (fotos: Ricard Riba):




Photo by ricardriba 




Photo by ricardriba

Predicció per a la setmana (21-27 gen.)

Durant la setmana que ve el vent i el fred es deixaran notar a Gimenells. En general, el sol ha de lluir durant tota la setmana. Dimarts, però, aumentarien els núvols, que podrien deixar alguna gota i potser alguna bolba de neu, poca cosa. Val a dir que la cota de neu per dimarts està situada, a dia d'avui a 400 msnm.
L'ambient serà fred, sobretot hi haurà sensació de fred, provocada pel vent. Les temperatures mínimes rondaran els 0ºC o una mica per sota, sobretot si encalma el vent a les matinades. Les màximes es quedaran curtes, amb menys de 10ºC.

divendres, 18 de gener del 2013

Predicció pel cap de setmana (19-20 gen)

Es presenta un cap de setmana ben mogut meteorològicament parlant. Durant el cap de setmana ens creuarà una borrasca molt profunda, amb pressions molt baixes, que ens portarà aigua el dissabrte i vent el diumenge. Les persones sensibles als canvis de pressió ho notaran especialment. Ja avui està baixant la pressió atmosférica ràpidament.
Val a dir que no serem la zona de Catalunya més afectada per la pertorbació. Ja a partir d'aquest divendres podran apareixer les primeres plujes, febles de moment. Demà disssabte podrà ploure durant tot el dia. Diumenge el temps canviarà radicalment amb l'entrada del vent de Nord-Oest. Ja a partir del matí de diumenge s'anirà deixant sentir el vent, que netejarà el cel de núvols.
Les temperatures aniran baixant tan punt vagi avançant el cap de setmana. Diumenge es quedarà un dia fred, sobretot pel vent.

diumenge, 13 de gener del 2013

Predicció per a la setmana (14-20 gen.)

Ens espera una setmana de ple hivern. No serà una setmana amb temperatures molt baixes, però el vent, que es deixarà sentir probablement tota la setmana aumentarà la sensació de fred. En general farà sol tota la setmana, amb més núvols dimarts i dimecres, que com a molt deixarien 4 gotes. De cara a dijous el fred es farà més evident amb temperatures que podran baixar de 0º. Les màximes es quedaran bastant curtes, sobretot a partir de mitjans de setmana.

divendres, 11 de gener del 2013

Predicció pel cap de setmana (12-13 gen.)

Tot i que dissabte podrà fer acte de presència la boira, el sol s'ha d'imposar durant tot el cap de setmana. Alguns núvols arribaran per l'oest de cara a dissabte a la tarda, que no deixarien precipitació. De cara a diumenge el sol serà més protagonista i el vent s'anirà reforçant. Les mínimes es quedaran rondant els 0º C o una mica per sota i les màximes es quedaran més curtes que les d'avui, sobretot diumenge.Diumenge s'accentuarà la sensació de fred a causa del vent de mestral.

dilluns, 7 de gener del 2013

Predicció per a la setmana (7-13 gen.)

Continua el temps estable a ponent, gràcies a l'anticicló que està assentat sobre nosaltres. Aixó implica boires i sol. Almenys fins dimecres tindrem instalada la boira, que podrà ser persistent. Dijous hi ha més probabilitat de que s'esvaeixi. El cap de setmana ens creuaria un front que faria aumentar els núvols però que de pluja ben poca. Les temperatures es mantindran fredes, sobretot si hi ha boira. Si el sol guanya a la boira els termómetres podrien pujar per damunt dels 10ºC.

dijous, 3 de gener del 2013

Predicció pel cap de setmana (5-6 gen.)

Un potent anticicló, amb pressions de fian a 1035 Hpa ens abraçarà de ple durant el cap de setmana i la setmana que ve. Aquest anticiclo ens portarà un temps estable, amb boires que amb molta probabilitat seran persistens. Amb la boira, l'ambient serà fred, amb mínimes properes als 0ª o una mica per sota i màximes al voltant dels 5ºC. Si arribés a sortir el sol les temperatures pujarien més.

Resum meteorològic de desembre a Gimenells

El desembre ha estat un mes sec, amb només 6 mm de precipitació. En quant a temperatures, la primera part de mes va ser més freda, amb gelades freqüents, amb temperatures mínimes de -4 o -5 ºC. A partir del 13 de desembre les temperatures pujen, fins i tot sent superiors a les normals per l'época i ja no gela fins als últims dies de l'any. Són, però geledes febles.
Temperatures:


Precipitació: